Menu
Maak een afspraak
Blog

Art-Based Learning, leren van kunst

Art-Based Learning, leren van kunst

Vorige week woensdagochtend heb ik een bijzonder mooie en verdiepende ochtend gehad in het Museum Jan Cunen in Oss. Ik ben voor die ochtend uitgenodigd door één van de vrijwilligers van het museum of ik als coach de “Art-Based Learning” eens wilde ervaren voor mijzelf, maar eventueel ook voor mijn cliënten. Nu ben ik altijd in voor nieuwe input en inspiratie zeker als het gaat om kunst in combinatie met mijn vak als coach.

Het Museum

Het Jan Cunen museum is een prachtig museum en makkelijk bereikbaar met auto of trein, een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum en een park van Oss. Sinds 2001 is het gebouw een Rijksmonument en sinds 2016 tevens een zelfstandige stichting. Het pand is in 2017 mooi verbouwd en uitgebreid met een prachtige hoofdentree, een buiten- en een binnenterras waar je een lekker kopje koffie kunt drinken voordat je aan het avontuur begint en een moderne museumwinkel met uiteraard kunst en andere mooie hebbe-dingen en kluisjes om je spullen op te bergen.

In het museum worden tentoonstellingen gehouden van negentiende-eeuwse, twintigste-eeuwse en hedendaagse kunst en het vertelt het Verhaal van Oss, met educatie als speerpunt. Het museum wil het publiek actief leren kijken naar kunst. Op de eerste verdieping vindt men bijzondere kunst over Oss met name over haar relatie met FOOD. Van oorsprong heeft Oss een rijke historie als het gaat om industrie. Hierbij speelt FOOD, veeteelt en met name het varken een belangrijke rol. Vanaf eind 19e eeuw groeiden de industrieën uit tot op wereldniveau. Bekend zijn onder andere de rookworst van UNOX en de anticonceptiepil van ORGANON Oss.

De ABL-rondleiding

Ik had afgesproken binnen bij het horecagedeelte vanwege het druilerige weer. Buiten was ook een renovatie in werking. Het horecagedeelte was vrijwel leeg op dit tijdstip - 10.30 uur, het museum gaat namelijk pas om 11.00 uur open, dus we zaten er met z’n tweeën. Hier begon de eerste vraagstelling. Na de koffie gingen we samen naar boven via het gezellige museumwinkeltje en de tassen en jassen in de kluis opgeborgen volgden we onze weg via de trap op naar boven, de eerste verdieping.

Het museum bestaat uit drie verdiepingen en wil haar museale activiteiten midden in de samenleving plaatsen en bijdragen aan het creatieve vermogen en de sociaal-economische ontwikkeling van Oss en het overige Maasland.

Mijn begeleider gaf aan dat de bedoeling was dat ik langs de kunstwerken zou lopen en de aanwezige kunstwerken op mij in liet werken. Eerst de eerste verdieping, vervolgens de tweede en uiteindelijk de derde. De eerste verdieping ging, zoals eerder aangegeven over Oss en haar relatie met FOOD, de tweede verdieping ging over FOOD in de breedste zin en de derde verdieping - The Attic - had kunstwerken van Hans van Bentem tentoon gesteld.

Nadat ik klaar was met de kunstwerken bekijken op alledrie de etages, zou ik verder inzoomen op één kunstwerk dat mij het meest intrigeerde. Hier kreeg ik een aantal verdiepende vragen bij en aan het eind een verdiepend gesprek met mijn begeleider.

Ik was vandaag alleen, maar het mooist is natuurlijk als je Art-Based Learning in een groep kan doen. Een eigen groep of een groep die zich zelf hebben opgegeven bij het museum.

Terugblik

Het is de moeite waard om eens anders naar kunst te kijken. Door de verdiepende vragen kom je daarbij ook meer bij jouw eigen kern en leer je anders zien en kijken.

Hieronder een stukje over Art-Based Learning van de website van het museum Jan Cunen:

“Art-Based Learning workshop eerste zondag van de maand!
Altijd druk en nooit tijd voor jezelf? Kom dan naar de workshop Art-Based Learning. Is dat niet enorm ingewikkeld? Nee hoor, dat lijkt maar zo. Goed kijken kan iedereen! Neem tijdens de workshop de tijd om begeleid naar kunst te kijken en merk dat je hoofd vol fantasie zit zonder dat je dat zelf wist."

"De workshop is samen met andere museumbezoekers, zodat je ook eens hoort wat iemand anders allemaal ziet als hij of zij naar een kunstwerk kijkt. Als je eenmaal Art-Based Learning kan, dan kun je dit op veel plekken nog een keer doen."

Praktische informatie

  • Wanneer: Iedere eerste zondag van de maand
  • Tijd: 13:30-15:00 uur
  • Waar: Museum Jan Cunen, er wordt verzameld bij de kassa van het museum
  • Voor wie: alle museumbezoekers
  • Kosten: €3,- per persoon (bovenop de museumentree)

ReadytoGo heeft een deskundige contactpersoon ter plaatse en meldt jou en/of jouw groep gratis aan. Wil je meer informatie en/of aanmelden, stuur dan een bericht.

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder