Menu
Maak een afspraak
Blog

Banen verwelken, functies vergaan, maar jouw talenten blijven bestaan.

Banen verwelken, functies vergaan, maar jouw talenten blijven bestaan!

 1. In onze huidige economie met veel aanbod (werkzoekers) en minder vraag (vacatures) is het best moeilijk om je plek op de arbeidsmarkt te veroveren.
 2. Of je nu net van school bent of al een behoorlijk arbeidsverleden hebt gehad; eenmaal werkloos en graag aan de slag, solliciteer je en zet je alles op alles om een baan te vinden.
 3. Als je gelukt hebt, lukt het snel, maar soms krijg je afwijzing na afwijzing en dan is het lastig om telkens de motivatie te hebben telkens opnieuw die sollicitatiebrief te schrijven.
 4. Je kunt onzeker worden.
 5. Je solliciteert op vacatures die eigenlijk niet helemaal passend zijn voor je.
 6. Het kan zijn dat je verder van jouw doel af gaat. Je schiet met hagel en hoopt dat die éne kogel doel treft, maar is deze manier niet gedoemd te mislukken!
 7. Hoe ga je hier mee om?
 8. Mijn advies: "Blijf in jezelf geloven. Ga uit van je eigen kracht en wees trots op jouw talenten en kwaliteiten."
  Ken je jouw talenten?

De veeleisende arbeidsmarkt

 • Arbeidsmarkt
 • Geen zekerheden
 • Hogere eisen

Hoewel het economisch herstel doorzet, blijven de groeicijfers van onze economie bescheiden. Dit laatste geldt ook voor de arbeidsmarkt en banengroei. De “nieuwe” banen zijn echter niet zo vast meer, maar worden steeds flexibeler. Organisaties kiezen vooral voor deze flexibiliteit om continue te anticiperen op veranderende, economische en wereldlijke situaties. Als werkzoeker ben je vaak één van de vele sollicitanten op een vacature die bijna 100% moet matchen met de gevraagde eisen.

Werkloos of niet

 • Zekerheid verdwijnt
 • De vaste baan verdwijnt
 • Blijf ontwikkelen

Of je nu net van school bent of al enige tijd op de arbeidsmarkt hebt vertoefd en werkloos bent - je wilt aan de slag. Werknemers die toe zijn aan een volgende stap, blijven zitten waar ze zitten en solliciteren pas op een functie als ze zeker weten dat ze er vastigheid voor terug krijgen of hun carrière op een hoger plan tilt. Doorstroming stagneert enigszins.

Is er nog wel zekerheid? Een vaste baan betekent tegenwoordig per definitie geen zekerheid. Een vaste baan kun je ook verliezen; organisaties zijn voortdurend met reorganisaties bezig. De concurrent zit niet stil. Wat biedt zekerheid??

Zekerheid vind je tegenwoordig in kennis, kunde en skills. Jouw kennis – jouw kunde – jouw skills. Houd deze op peil, up-to-date en relevant, zodat je als medewerker of werkzoeker voldoet aan de vraag en je interessant blijft voor een toekomstige opdrachtgever, werkgever of organisatie.

Solliciteren en afwijzing

 • Wie zaait – zal oogsten
 • De aanhouder wint
 • Geloof in jezelf

Samen met je cv is een sollicitatiebrief het visitekaartje om bij een organisatie binnen te komen. Allereerst voor een kennismaking met je toekomstige werkgever en hem of haar te laten zien waarom hij of zij jou moet aannemen!
“You never get a second chance, to make a first impression! De quote van Will Rogers is zo waar.

Maar dan heb je alles op alles gezet en wordt je alsnog afgewezen! Concurrentie is er doorlopemd.
Laat je desondanks niet uit het veld slaan. “Übung macht der Meister!” - oefening baart kunst. Door te solliciteren en je te bewegen doe je ervaring op met solliciteren en op een gegeven moment gaat het gewoon lukken. “Van proberen – kun je leren”. 10 van 10 - De tiende deur gaat altijd voor je open. Je hebt dan inmiddels 10 sollicitatiegesprekken en zoveel mensen gesproken en bent dus doelgericht bezig geweest. “Wie zaait – zal oogsten!” Blijf in ieder geval actief, wat er ook gebeurd. Ben je voldoende actief? Door te blijven bewegen ga je de arbeidsmarkt steeds beter leren kennen en kun je op den duur strategisch handelen.

In het wilde weg solliciteren - of toch maar niet

 • Blijf op jouw pad
 • Ken je jouw doel?
 • Een loopbaancoach kan je helpen

Als het niet zo snel wilt lukken om een baan te bemachtigen en je te maken krijgt met tegenslag of afwijzing, kun je je hoofd wel eens laten hangen en denken dat je overal maar op gaat solliciteren. Dit is gedoemd te mislukken, want vele sollicitaties later raak je wellicht nog meer verwijderd van je doel - heb je jouw doel nog wel helder?

Kernkwaliteiten en zoekprofiel

 • Terug naar het begin
 • Ken je jouw talenten?
 • Ken je jouw kwaliteiten?

Waarom ben je die opleiding gaan doen?
Ieder mens heeft talenten en kwaliteiten. Zij maken een mens uniek. Wat zijn die van jou? Wat waarderen anderen in jou?
Het geeft voldoening als je met jouw talenten en kwaliteiten aan de slag kan in bijv. een baan of eigen onderneming. Neem je wensen en verlangens serieus. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Je moet dan wel weten dat je naar Rome wilt en het juiste zoekprofiel hebben om Rome te vinden.

ReadytoGo Loopbaantraining & coaching kan je helpen met deze voor jou - specifieke - zoektocht. We gaan kijken naar wat jouw unieke kwaliteiten en talenten zijn en bepalen vervolgens jouw zoekprofiel. Wil je meer weten - neem gerust contact op.

Met het juiste inzicht - een duidelijk plan, kom je verder.

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder