Menu
Maak een afspraak
Blog

De methodiek jobcraften – “Een andere baan - zonder weg te gaan !”

De methodiek jobcraften – “Een andere baan - zonder weg te gaan !”

De kracht van het visueel maken

Begin november van dit jaar heb ik samen met een groep Loopbaanprofessionals deelgenomen aan een training “Train-de-coach”: jobcraften. De trainers-locatie bevond zich in het mooie Driebergen-Rijsenburg op Landgoed Kraaybeekerhof. De plaats en ruimte waren verrukkelijk te noemen en de groep van coaches was er één om op een prettige manier mee te werken - dat vond trouwens iedere deelnemende coach. De training werd daarbij magnifiek vorm gegeven door Lidia van Engeland en Raymond Kuster, twee professionals van de Jobcraft Company die de presentatie, begeleiding en coaching tot in de puntjes hadden verzorgd.

De training

De training bestaat uit drie dagdelen verdeeld over anderhalve dag. Tussen de eerste twee dagdelen en het laatste dagdeel zitten zes weken, waarin wij als coaches zelf aan de slag gaan met de aanpak jobcraften met een cliënt en met ons eigen jobcraft-experiment. Tijdens de eerste twee dagdelen hebben we als groep en individueel hard gewerkt aan de hand van tips en tools waarbij we ook zelf in de praktijk aan de slag zijn gegaan met deze methode en manier van werken. Eerst zelf leren om vervolgens de methodiek over te brengen op onze cliënten (ervaringsleren).

Wat is jobcraften eigenlijk?

Binnen een eigen baan gaan medewerkers op zoek naar mogelijkheden die hen net iets meer vrijheid en voldoening geven en waar zij meer vanuit hun hart kunnen werken. Als medewerker kun je vervolgens groeien en verder ontwikkelen. Door -letterlijk- aan de juiste knoppen te draaien, heb je als medewerker eigen regie en doordat je doet wat dicht bij je staat, krijg je meer energie en intrinsieke motivatie, waardoor je minder snel uitvalt en meer plezier ervaart in jouw takenpakket.

Jobcraften is een speelse methode waarmee de cliënt snel tot de kern komt en is mogelijk voor medewerkers op diverse niveaus. Doordat een medewerker met meer plezier zijn of haar taken invult hoeft hij of zij niet op zoek naar een andere baan en kan binnen de huidige organisatie blijven. Uiteindelijk komt dit ook ten goede aan de organisatie, wat een win-win-situatie betekent! Bevlogen en enthousiaste medewerkers geven tenslotte meer!!

Met de methode jobcraften worden taakeisen langs de lat gelegd van energiegevers en energienemers en wat kan je als medewerker vervolgens zelf aan doen, door zelf aan de knoppen te draaien.

Voorbeeld jobcraften:

Wat is de oorsprong van jobcraften?

De oorsprong van jobcraften ligt in Amerika en is van daaruit in Nederland terecht gekomen. Craften betekent letterlijk “handenarbeid”. In België en Nederland wordt jobcraftenn ook wel “baanboetseren” genoemd. Je boetseert letterlijk jouw baan naar een beter model, een model waarmee je je senang voelt.

Een wetenschappelijk onderbouwde methode

Er wordt tot op de dag van vandaag wetenschappelijk onderzoek naar jobcraften gedaan. Het blijkt dat jobcraften o.a. leidt tot:

 • Proactief gedrag, initiatief, verantwoordelijkheid
 • Meer uitdagend en betekenisvol werk
 • Tevreden en gemotiveerde medewerkers
 • Betere prestaties
 • Bevlogenheid!
 • Werken vanuit je hart!

Jobcraften is in ontwikkeling.

& Dutton worden vaak als grondleggers van het jobcraften gezien (2001). In principe kun je continue aan jouw functie/baan blijven schaven; dit proces staat niet stil! Dorenbosch & Van Vuuren hebben de methode vorm gegeven in Nederland (2011). Vanaf 2012 wordt er onderzoek gedaan naar jobcraften in Nederland.

Jobcraften versus Human Resource Management

 • Jobcraften is preventief, denk hierbij aan duurzaam inzetbaar blijven. Het bevordert zelfsturing bij medewerkers en proactiviteit.
 • Het kan ter voorbereiding op en ingezet worden bij Persoonlijke Ontwikkelings-Plannen van medewerkers.
 • Op deze manier wordt er aandacht en zorg besteed aan de “blijvers” om zo mensen binnen de organisatie te behouden en aan de organisatie te blijven binden. Zeker in deze tijden van “War for Talent” is verbinding van groot belang. Voor organisaties zal het namelijk steeds lastiger worden, goede krachten in hun organisatie te behouden.
 • Zelfsturende teams, eigen regie.
 • Doorstroom van personeel binnen de organisatie.

Jobcraften kan in diverse hoedanigheden:

 • Individueel
 • Workshop
 • Training (open of team)

Teamcraften

Binnen Teamcraften is het van belang dat persoonlijke ontwikkelwensen van medewerkers matchen met die van de organisatie. Wat en waar kan hierin worden “geboetseerd” of “gemodelleerd? Dit kan heel interessant zijn om samen met een team te onderzoeken.

Bronnen: De Jobcrafcompany, Aan de slag met jobcraften van M. Spruyt/M. Dekker

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder