Menu
Maak een afspraak
Blog

Een nieuw begin

Een nieuw begin

Een Happy End

Het jaar loopt alweer naar het einde toe. De tijd gaat zo snel. Voor je het weet zitten we alweer aan de oliebollen en de champagne. Het is tijd om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar: “Heb ik mijn doelen allemaal bereikt”?
En … “Wat wil ik in het nieuwe jaar neer zetten en bereiken”.

Rust en ruimte

Net als de winter een tijd is dat de natuur zich terugtrekt en alles in rust is, kunnen wij zelf ook eens de tijd nemen voor bezinning. Stilstaan - tussen het “rennen en vliegen” door. Dit is goed. Even pas op de plaats.

Voor ons werkenden of niet-werkenden zijn de laatste maanden van het jaar erg druk op het werk en thuis met de feestdagen. Buiten is het donker en koud. Binnen lekker de kaarsjes aan en tijd voor elkaar, familie en vrienden en …. tijd voor jezelf. Eindelijk de dingen doen die je al zolang wilde doen en waar het afgelopen jaar geen tijd voor is geweest. Rust en ruimte voor jezelf en je hoofd leeg maken.

Dit is het moment om energie op te laden om weer fit en daadkrachtig het nieuwe jaar in te stappen. De tijd tikt normaal door, maar het lijkt een “psychologische drempel” waar we over heen stappen.

Een moment om terug te kijken en wellicht schoon schip te maken. Als het een moeilijk jaar voor je is geweest, kun je dit achter je laten en met een heldere blik naar voren kijken. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Is het een goed jaar voor je geweest dan is het ook goed terug te kijken en de zaken die energie hebben gegeven nogmaals te “voelen” en er van te genieten en besluiten wat je wel mee neemt naar het nieuwe jaar. Je kunt de zaken schiften; waar richt ik mijn energie wel op en waarop richt ik mijn energie niet op - of niet meer. Als je vooruit wilt kun je nieuwe doelen stellen, want uitdagingen zijn fijn om te hebben, ergens voor gaan, dan voel je dat je leeft.

Doelen stellen

Hoe vlieg je het aan om nieuwe doelen te stellen. Maak het jezelf in ieder geval niet al te moeilijk en stel niet te veel doelen tegelijk, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Begin met 1 of 2 cruciale doelen te stellen. Als je deze hebt behaald kun je daarna weer opnieuw voor jou interessante doelen stellen.

Zet lijnen uit - en ga er voor.

Om je doelen te stellen en te formuleren, heb je ruimte nodig. Dit begint met jouw eigen beslissing dat je echt iets wilt veranderen of manifesteren. Stel een doel omdat je het echt wilt, niet omdat het goed klinkt.

Hoe ga je jouw doelen concretiseren en vormgeven?

  • Beschrijf je doelen zo concreet mogelijk en ook hoe en wanneer.
  • Deel je plannen met anderen, althans diegene die jou stimuleren je doelen waar te maken. Op deze manier ga je gemakkelijker aan de slag en is je kans op succes groter.
  • Neem niet te veel hooi op je vork - hak de grotere doelen op in behapbare stukken of maak subdoelen. Maak een tijdpad en houd de voortgang in de gaten.
  • Vier het als je een doel bereikt hebt. Jezelf belonen dat je iets hebt bereikt is belangrijk voor de motivatie om door te gaan en het geeft zelfvertrouwen. Je stapt met goede moed op de volgende uitdaging af.

Focus op wat belangrijk is

  • Om je doelen te bereiken in je werk of privéleven is het belangrijk dat je focus houdt. Het gaat erom dat je je zo min mogelijk laat afleiden van je doel. Vaak komen er zaken tussendoor die snel hun aandacht opeisen, maar vergeet zeker niet op de lange termijn te denken.

Reflecteer en evalueer

  • Je evalueert om de zoveel tijd, houd jezelf een spiegel voor en staat stil bij wat je niet of wel hebt bereikt. Welke keuzes heb je gemaakt en wat is de uitkomst?
  • Denk na over de volgende stap, welke volgende stap zet je op de korte èn lange termijn en onderzoek of je nog op het juiste pad zit. Is het zo dat je op het juiste pad zit, vervolg dan je ingeslagen weg. Is het niet zo - stuur dan bij met jouw haven in het vooruitzicht.
  • Ontwikkel ondertussen je sterke punten. Weet je wel waar je goed in bent!? Welke kwaliteiten bezit je of kun je versterken in plaats van energie te zetten op jouw nog te ontwikkelen punten. Van welke competenties en talenten die je bezit krijg je het meeste energie en liggen het dichtst bij jou!

Wordt een beter versie van jezelf ;-)

Saboteurs

  • Het zou mooi zijn om makkelijk jouw doelen te bereiken, maar helaas kom je op jouw pad belemmeringen tegen. Belemmeringen van buiten af, maar ook van binnen uit. Het vergt moed om stappen te zetten en interne belemmeringen kunnen je tegenhouden of je mindset beïnvloeden. Je denkt dat je iets niet kan of dat het je niet zal lukken. Dat zijn negatieve gedachten waarvan jij denkt dat ze waar zijn, maar zijn ze wel waar? Jij voelt dit zo. Het is jouw innerlijke criticus. Je kent het wel dat duiveltje op je schouder, de stem die over jouw zelf oordeelt.

Hulp en coaching

Stappen zetten is mooi en het siert je, maar het kan ook moeilijk zijn. Het hoeft geen Nieuwjaar te zijn om doelen te stellen, het is een mooi moment, maar je kunt ook morgen nieuwe doelen stellen, dat kan ieder moment, wanneer jij het wilt.

Waar ga je beginnen?

De coach -van ReadytoGo- kan jouw haarfijn wegwijs maken om stappen te zetten. Zij weet wat je nodig hebt; wanneer - in welke hoedanigheid en welke vorm.

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder