Menu
Maak een afspraak
Blog

Generatie X ... de stille kracht ...

Generatie X – De stille kracht

De blog van september heb ik besteed aan het doorlichten van Generatie Z. Nu ben ik zelf van de Generatie X en vond het interessant om mijn groep ook eens nader te bekijken.

Pensioenleeftijd

Generatie X is geboren tussen 1955 - 1985. Volgens de meest recente prognose van het CBS zal de pensioenleeftijd de komende jaren verder gaan stijgen. Dit betekent dat in 2025 de pensioenleeftijd 68 jaar, in 2033 de pensioenleeftijd 69 jaar, in 2041 de pensioenleeftijd 70 jaar zal zijn en in 2050 de pensioenleeftijd 71. Voor iemand die in 1955 is geboren is in 2022 de pensioenleeftijd 67 jaar en 3 maanden. Hieruit leid ik af dat naar mate de tijd voortschrijdt de pensioenleeftijd steeds hoger wordt.

De verloren generatie

Generatie X is de generatie geboren na de babyboomgeneratie en stond in de schaduw van de Babyboomers. Door de intrede van de anticonceptiepil liep het aantal geboorten terug. Hoogopgeleide vrouwen stelden het krijgen van kinderen langer uit. Zij werden zodoende minder financieel afhankelijk van hun man en werkten hard aan vrouwelijk leiderschap op de arbeidsmarkt. Deze generatie wordt ook wel de “verloren generatie” genoemd of de “generatie nix”. Deze namen zijn ontstaan doordat de jongeren in deze periode te maken kregen met economisch verval na de tweede oliecrisis. Er was een massale jeugdwerkloosheid in de jaren ‘80. Nadat ze net waren afgestudeerd, waren er geen banen en het kostte daardoor veel moeite om werk te vinden, daar kwam bij dat bedrijven het aannemen van nieuwe medewerkers beperkten plus zij bezuinigden op loon.

ADV|ATV

De overheid stelde arbeidstijdverkorting | arbeidsduurverkorting (ATV of ADV) in. Dit deden zij om jongeren een kans te geven aan het arbeidsproces deel te nemen. Ik heb zelf met dit fenomeen te maken gehad. In 1982 studeerde ik af aan de Pedagogische Academie in Nijmegen als onderwijzeres. “Heerlijk”: dacht ik, “eindelijk mijn eigen klas!” Maar helaas, al snel kwam ik bedrogen uit. Ik kreeg geen baan. Nergen was er überhaupt een baan te krijgen! Maar er was hoop, dankzij de Schippersschool in Nijmegen kon ik door de ADV-regeling een aantal dagen per maand in groep 3 en 6 les gaan geven. In deze klassen namen de zittende leerkrachten deze uren als ADV-dag op en waren vrij.

Economisch verval

Doordat de overheid (1979) totaal niet was voorbereid op dit economisch verval en de houding van het bedrijfsleven kwam de begeleiding van werklozen door de Ministeries van Arbeid en Onderwijs pas laat in de jaren ’80 op gang. Na jaren van negatieve berichten over arbeidsmarktperspectief hielden jongeren en hun ouders met hun studiekeuze dan ook rekening met het werkelijke marktaanbod. Mensen kregen bij hun eerste baan een arbeidscontract voor bepaalde tijd en via uitzendbureaus werden arbeidskrachten als tijdelijke krachten te werk gesteld (vergelijkbaar met onze huidige tijd). (Bron: Wikipedia)

Diverse kenmerken van Generatie X op een rij:

 • No nonsense
 • Zelfredzaam
 • Praktisch
 • Bescheiden
 • Verbindend
 • Samenwerken
 • Problemen oplossen
 • Proces georiënteerd
 • Relativerend
 • Zelfstandig
 • Individueel
 • Doorzetters
 • Aanpassingsvermogen
 • Aanpakken, niet achteroverleunen
 • Harde werkers

Generatie X op het werk

Ondanks de slechte start van jongeren in de jaren ’80 met de grote werkloosheid en het zoeken naar een plek ergens op die arbeidsmarkt hebben de meesten van de Generatie x hun plek gevonden. Zij hebben hun schouders eronder gezet en ze zijn er voor gegaan. Mede door de invoering van de arbeidstijdverkorting zetten zij de eerste stappen op weg naar een carrière en ontstond het deeltijdwerken, de twee- en anderhalf-verdieners. Vrije tijd werd steeds belangrijker en vooral ook de kwali-tijd. Vrouwen gingen steeds meer participeren op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig zijn deze mannen en vrouwen van grote invloed binnen het bedrijfsleven en overheid op topposities.

Waarom de generatie X waardevol is voor werkgevers:

Trouw & loyaal

 • De Generatie X blijft het liefst zo lang mogelijk bij de werkgever. Hij is niet zo bezig met de arbeidsmarkt.

Flexibel en krachtig

 • Hij heeft geleerd door het verleden zich te schikken naar de realiteit en probeert deze naar zijn hand te zetten.

Inventief & doorzetter

 • De Generatie X heeft geleerd door omstandigheden zich aan te passen en naar mogelijkheden te kijken.

Ontwikkeling & kwaliteit

 • Ze zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit.

Verbindend & sociaal

 • De generatie X werkt volgens Dr. A.C. Bontekoning (organisatiepsycholoog en veranderkundige) aan een 'nieuw Hollands model', dat is afgestemd op een multiculturele, multidisciplinaire en multigenerationele maatschappij. De generatie X is misschien een onopvallende, maar staat tussen de mensen.

Mijn conclusie

De “verloren generatie” of “generatie nix” vind ik geen juiste benaming voor deze generatie. Deze generatie is juist van groot belang binnen organisaties als verbindende, nuchtere aanpakkers en door hun multigenerationele karakter in staat mensen van alle generaties en culturen te verbinden. Een ware kracht voor uw organisatie.
N.B. Waar hij geschreven staat geldt ook zij!!

Wilt u meer weten over hoe om te gaan met diverse generaties op de werkvloer. Neem gerust contact op met ReadytoGo Loopbaancoaching & advies middels onderstaande button

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder