Menu
Maak een afspraak
Blog

Hulp bij studie- en beroepskeuze - loopbaan-ontwikkel-advies voor jongeren en studenten

Johan Cruijff: “Ieder voordeel, heeft zijn nadeel”

Hulp bij studie- en beroepskeuze, en loopbaan-ontwikkel-advies voor jongeren

In eerdere blogs heb ik reeds diverse generaties toegelicht, waaronder ook de Generatie Z. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw is de economische groei ingezet. We hebben vervolgens nog een aantal crisismomenten gehad, maar we kunnen vandaag de dag constateren dat jongeren geboren na 1988 in welvaart zijn opgegroeid. Je zou zeggen: “Dat is toch geweldig!!”, maar zoals Johan Cruijff zo toepasselijk zegt: ‘Ieder nadeel, heb z’n voordeel!” Ik heb deze uitspraak voor deze blog omgedraaid (zie bovenaan), want zo kan het ook en de omkering past in deze blog.

  • De welvaart is een voordeel, mensen hebben het goed er is voldoende en ook meer dan voldoende om te selecteren. Generaties hiervoor hebben deze luxe en mogelijkheden niet zo gekend als tegenwoordig; zij weten zich staande te houden ook als er mindere tijden aanbreken en kunnen wellicht daardoor beter omgaan met te veel aan welvaart, luxe en vrijheden en het grote aanbod.
  • Voor de huidige jongeren ligt het anders. Zij kennen nagenoeg alleen goede tijden en zijn gewend in overvloed en een veelheid aan keuzemogelijkheden te leven. De huidige, oudere generatie zou er “jaloers” op zijn als zij deze veelheid aan kansen allemaal had gehad toen zij nog jong waren.
  • Een teveel aan keuzes en mogelijkheden schept ook hoge verwachtingen, niet alleen bij ouders en de omgeving maar precies bij de jongere zelf. Twijfels over het maken van een keuze? Wat gebeurt er als er geen juiste keuze is gemaakt?
  • De oudere generatie is opgevoed met strengere regels. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is een andere wind gaan waaien in pedagogiek. Ouders bepaalden niet meer wat goed is voor het kind, maar het kind kreeg zelf veel, meer ruimte. Het kind werd -behoorlijk- gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen en ook zijn of haar eigen opvattingen te kiezen. Lekker doen wat zij leuk vinden en goed te zijn in wat ze doen. Alles is mogelijk. Helemaal mooi is het als het kind ook nog eens over een gigantisch talent blijkt te bezitten, dan ben je wel heel bijzonder, alles krijg je voor elkaar. Er is geen tegen- of weerstand. Dat is toch heerlijk!
  • Daarbij komt nog een extra druk door de opkomst van Sociale Media als Facebook en commerciële kanalen op internet zoals YouTube en Vlogs en ook commerciële televisie bombarderen jongeren continue alleen maar mooie dingen. Schoonheid van mensen, de verre reizen die vrienden maken, back-packen en de party’s die je niet kan en mag missen. Er komt zoveel informatie op jongeren af en het is allemaal even mooi en interessant. Mensen posten alleen mooie successen en ervaringen. Veel informatie straalt alleen maar positiviteit uit en voldoet ook nog eens aan de dromen, interesses en wensen van de jongeren. Vanuit de maatschappij en directe omgeving is de druk hoog! Maak voor al de juiste keuze en je zult stralen, geslaagd, welvarend en gelukkig zijn.
  • De maatschappij verwacht dat je de juiste keuzes en uiteindelijk die schitterende carrière vol ambitie, een mooi huis, eten met vrienden, luxe en een dynamisch en levendig privéleven, studentenleven of werkzaam leven met veel interessante kennissen en vrienden, zult hebben.
  • Als erkend loopbaanprofessional zie ik dat veel jongeren vast lopen als het er op aankomt de juiste keuze te maken als het gaat om een opleiding kiezen. “Welke opleiding past bij mij??” “Ik wil eigenlijk hetzelfde gaan doen als mijn vrienden, maar sluit dat wel of niet bij mijn persoon aan?”
  • Veel vragen en dito mogelijkheden. Je ziet als jong-mens door de bomen het bos niet meer. Het gevolg is dat ik zie dat er verkeerde opleidings- en beroepskeuzes worden gemaakt, met alle gevolgen van dien Ik zou jou als jongere en/of student met dergelijke keuzestress op het gebied van opleidingen, beroepskeuze, burnoutklachten, het vinden van de juiste balans in opleiding/werk/privé en overige arbeidsmarkt-gerelateerde vraagstukken kunnen helpen en begeleiden de juiste keuzes te maken. We gaan samen stap voor stap op weg naar een mooi leven en toekomst, want het leven is te mooi om er “saggerijnig” bij te lopen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die er voor jou zijn bij ReadytoGo Loopbaancoaching & advies, vraag een gratis adviesgesprek aan.

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder