Menu
Maak een afspraak
Blog

Netwerken

Netwerken

Inleiding

Wat je wel eens hoort over netwerken:

“Netwerken …. Het is nèt werken .…”

“Het gaat er niet om wie je bent …. Maar wie je kent …. “

Netwerken …. Het is nèt werken…

Het klinkt niet charmant, maar eigenlijk klopt het bovenstaande wel een beetje, want netwerken = behoorlijk werken. Je onderhoudt je bestaande contacten en legt ook telkens nieuwe. Dit is een continue bewegend proces dat tijd kost. Netwerken is investeren in jezelf en anderen.

Het gaat er niet om wie je bent …. Maar wie je kent ….

Dit klinkt niet zo aardig. Natuurlijk gaat het er in de eerste plaats om wie je bent. Wie jij bent als persoon. In dit gezegde wordt duidelijk dat naast jouw mooie persoonlijkheid het van belang is dat je “sleutelfiguren” kent, die jou verder helpen in jouw werk of carrière. Mensen die een sleutel zijn voor jou en letterlijk de deur voor je openen - naar een nieuwe … baan, kans, opdracht, opportunity…. Vul maar zelf in.

Bewegende arbeidsmarkt en economie

Voor zowel ondernemers als werknemers, -zoekers, baanveranderaars is het een issue te netwerken. In onze huidige, onzekere (arbeids-)markt waar niets meer vast staat, is het van belang dat je zelf mee blijft bewegen. Go with the flow.

Het netwerk waarin je je vandaag bevindt, zou over een jaar wel eens heel anders kunnen zijn of misschien verandert jouw netwerk nog wel sneller dan een jaar. Door de crisis volgen veranderingen elkaar namelijk sneller op. Anticiperen is geboden ook voor jouw [huidige] baan, project of waar je op dit moment mee bezig bent.

Door de crisis is er iets gaande bij ondernemers, organisaties, werknemers en -zoekers. Wij moeten met zijn allen nog beter ons best doen om die baan of opdracht te behouden en te krijgen.

Net als organisaties, moet je als werknemer, werkzoeker meerwaarde hebben: een verhaal, een profiel. Wat onderscheidt jou van die ander?! Het gaat niet alleen om die baan. Jouw bestaan staat op het spel. Als je niet meer kunt blijven zitten waar je zit, zal je uit je comfortzone moeten komen!

Netwerken zit in onze aard of - niet

Ik hoor regelmatig van werkzoekers, en incidenteel van ondernemers, dat ze netwerken moeilijk of niet leuk vinden. Ik ben van mening dat mensen netwerken te moeilijk zien. Netwerken zit naar mijn idee in iedereen. Mensen zijn sociale wezens met de basale behoefte aan contact met de ander.

Als kind “netwerkte” je al, bijv."op het schoolplein om (nieuwe) vriendjes of vriendinnetje te krijgen. Als je naar een andere school ging veranderde jouw vrienden- en vriendinnengroep mee. Soms bleef een “oude” vriend of vriendin in jouw vriendenkring, maar vaak zag je dat er nieuwe aan boord kwamen.

De ondernemer kan voor zijn organisatie een ander binnen de organisatie laten netwerken of iemand hiervoor inhuren. Als werkzoeker of baanveranderaar zal je toch zelf aan de slag moeten.

Wat is netwerken

Netwerken is niets meer en niets minder dan het onderhouden van contacten en het leggen van nieuwe. Contacten die jou verder helpen in jouw werk of carrière. Netwerken doe je samen. Het gaat om geven en nemen op een basis van vertrouwen. Je deelt kennis, informatie, advies en ook contacten met elkaar. Je vraagt niet om een baan, maar vraagt om informatie. Van belang is dat je duidelijk laat weten waar jij naar op zoek bent. De mensen binnen jouw netwerk hebben zelf ook een netwerk. Zo kan jouw “balletje” mooi rollen.

Als je netwerkt is het van belang dat je voor jezelf weet, wat je wilt bereiken en dankbaarheid te tonen voor mensen die iets voor je hebben gedaan of laten weten als iets niet door gaat en het doorgeeft aan een ander. De huidige Social Media is een interessante vorm van digitaal netwerken en een aanvulling om jouw netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen of in te zetten.

Meer weten over netwerken en welke vorm het best voor jou werkt? Bij ReadytoGo kun je een workshop volgen of je laten coachen.

Aanmelden

Tip

"OM denken ... Vertel ons wat je zoekt ... !

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder