Menu
Maak een afspraak
Blog

Testen van huidige en nieuwe medewerkers.

welke kandidaat wordt het? Over testen van huidige en nieuw aan te nemen medewerkers.

In ons vorige blog hebben wij aandacht besteed aan hoe je als werkgever een sollicitatiegesprek voert met de geselecteerde kandidaat en de voorbereiding hierop.

Even terug ...

Na de eerste sollicitatieronde met potentiële kandidaten, maak je een keuze wie van de kandidaten doorgaat naar de volgende ronde. Je bekijkt de gemaakte aantekeningen die je tijdens de sollicitatiegesprekken hebt gemaakt of raadpleegt een collega als deze ook aanwezig was bij de sollicitaties.

De tweede ronde volgt; je wilt met één of meerdere kandidaten door, omdat:

 • Je op een aantal zaken of onderwerpen dieper in wilt gaan.
 • Je een nog scherper beeld wilt krijgen van de kandidaat.
 • Je wilt toetsen of je goed zit, of jouw gevoel klopt.
 • Je referenties hebt nagetrokken en verder wilt praten met de kandidaat.
 • Of zelfs al de arbeidsvoorwaarden wilt bespreken en de kandidaat een voorstel wilt doen.

Besluit

Je neemt een besluit en zet de aannameprocedure in gang - of je wilt het zekere voor het onzekere nemen - en kiest ervoor de kandidaat een test of assessment af te nemen.

Waarom een test?

Testen betekent een nauwkeurig advies om een definitieve keuze te maken of je de kandidaat wel of niet gaat aannemen. Een test kan frustratie, tijd en problemen besparen door het aannemen van verkeerde medewerkers. Een test is echter niet zaligmakend. Het is een momentopname, maar het kan zeker zaken voor dat moment helder in kaart brengen. Het kan een bevestiging zijn om jouw gevoel over de geschiktheid van de kandidaat voor de betreffende functie te ondersteunen.

De diversiteit aan testen is groot. In bovenstaande casus zou een selectie-assessment een aanbeveling kunnen zijn. Een assessment wordt toegepast zodat reacties van de kandidaat in een praktijksimulatie duidelijker worden weergegeven, dan in bijv. gesprekken, sollicitatiebrieven of online vragenlijsten.

Een assessment meet:

 • Het IQ
 • De motivatie
 • De persoonlijkheid
 • Het te verwachten gedrag

Het assessment wordt afgesloten met een rapportage, met daarin de belangrijkste bevindingen.

Bestaand personeel functioneert niet goed

Waarom functioneert uw werknemer niet meer? Bestaand personeel zorgt in de loop-der-tijd voor problemen. Ons advies: ga allereerst in gesprek met uw medewerker, breng samen in kaart brengen wat de oorzaken zijn. Er is altijd wel een reden. Dit gesprek kan ook binnen het functioneringsgesprek plaatsvinden. Een werknemer die minder goed functioneert kan je binnen de huidige wet- en regelgeving niet zomaar ontslaan. Van de werkgever wordt verwacht dat hij er alles aan doet de werknemer binnen boord te houden om hem niet in de WW te laten belanden of de medewerker helpt met het vinden van een nieuwe weg in zijn loopbaan. Lees meer:Wet Werk & Zekerheid

Doel

Het doel van een test is om bijv. kwaliteiten, capaciteiten en talenten in kaart te brengen van de werknemer. Een loopbaantest of assessment geeft namelijk meer inzicht en kennis over de bestaande situatie. Kan de werknemer meer uit zichzelf en zijn functioneren halen door meer van zijn talent in te zetten of zich anders te ontwikkelen binnen of buiten de organisatie. Ook bij outplacement- en loopbaantrajecten kunnen testen worden ingezet.

Loopbaanbegeleiding

Testen of assessments staan niet op zich en zijn alléén niet zaligmakend. Naar onze mening kan een test dienen als ondersteuning of bij de start van een traject. Een voorbeeld: er zijn medewerkers binnen uw organisatie die al enige tijd niet meer “lekker” functioneren en problemen veroorzaken op de werkvloer. De reden is niet concreet.

U schakelt een externe partij in. De loopbaancoach van ReadytoGo gaat in gesprek met uw medewerker en krijgt de kern van de zaak boven tafel; bespreekt de issue met u en geeft vervolgens de juiste stappen aan. Een test kan hierbij helpen. Na de test bespreken we de resultaten met de medewerker en met u en verzorgen een op-maat-gemaakt plan-van-aanpak of advies.

Met ons coachtraject kijken we naar de persoonlijke doelstellingen van de medewerker en bespreken we de heikele punten waar de medewerker tegen aanloopt bij zichzelf en/of binnen uw organisatie. Welke punten zijn er nog te ontwikkelen, waarom gedraagt de medewerker zich op deze manier?

De Loopbaancoach van ReadytoGo werkt met een persoonlijke, betrokken en gestructureerde stijl voor uw medewerker en dus voor uw organisatie. Naast een test, een volledige naslagwerk | werkboek en inspirerende praktijkopdrachten, face-to-face-gesprekken en/of e-coaching - gesprekken op afstand via Skype, sms of mail -. Het traject eindigt pas als een bevredigend resultaat is bereikt voor beide partijen. Gemiddeld duurt een loopbaantraject 3-6 maanden. Wij leveren hierin maatwerk en stemmen onze dienstverlening af op uw wensen.

Een greep uit ons testaanbod:

 • Persoonlijkheid
 • IQ intelligentie
 • Gedrag
 • Accuratesse
 • Sales
 • Leiderschap
 • Beroepskeuze
 • Werkwaarden
 • Studiekeuze
 • Competentie
 • SWOT

Nieuwsgierig naar de testen en wat de Loopbaancoach & adviseur voor uw organisatie kan betekenen?

Stuur ons een bericht en u ontvangt a.s.a.p. onze reactie.

Toe aan advies?
U bent welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Maak een afspraak of bel ons op.

Nelly de Kinkelder