Menu
Bel
06-128 50 997
Weblog

De ene deur gaat dicht - de andere open

Out – placement – de ene deur gaat dicht en de andere open.

Outplacement is letterlijk out-placement. Het werk is gedaan, zit erop.
Uit - de organisatie; uit – de functie? Wat nu?

De ene deur gaat dicht - de andere open.

Aanleiding

Werkgever

Als werkgever is het hoe dan nooit fijn om van een medewerker afscheid te moeten nemen. Vóór het ontslag daadwerkelijk plaats vindt is er een korte of lange voorgeschiedenis geweest. Het kan zijn dat de werknemer ziek is of door een reorganisatie boventallig is geworden of andere zaken. Belangrijk voor beide partijen is dat dit afscheid op een respectvolle manier gebeurd.

Na een gezamenlijke overeenstemming tussen beide partijen is uiteindelijk besloten dat de werknemer gaat vertrekken. De werkgever biedt de werknemer een out-placementtraject aan of een 2e spoor traject Reïntegratie (bij ziekte van de werknemer is reeds vooraf gekeken naar andere werkzaamheden binnen de organisatie (1e Spoor)).

Een dergelijk traject helpt en begeleidt de werknemer buiten zijn huidige organisatie verder te kijken naar andere mogelijkheden en wordt hiermee begeleid door een professionele organisatie of professional met loopbaantraining- & coaching. Het doel is het vinden van een nieuwe passende functie of andere mogelijkheden te onderzoeken die passend zijn. Je kunt dan denken aan een andere baan elders, een bij- of omscholing of starten als zelfstandig ondernemer.

Werknemer

Voor de werknemer is de aanleiding het dreigend ontslag geen leuk vooruitzicht. Daar komt bij dat we leven in een tijd van voortdurende veranderingen. Veranderingen in de maatschappij, in ons privéleven, binnen het bedrijfsleven en ook nog eens economische veranderingen.

Veranderingen bezorgen hoe dan ook kopzorgen en onzekerheid. Waarbij ontslag & werkloosheid volgens een onderzoek van Thomas Holmes en Richard Rahe in een rij van 10, op nummer 8 staat. (Bron: Holmes, TH, Rahe, RH (1967) “The Social Readjustment Rating Scale” Journal of Psychosomatic Research)

Ieder gaat anders met veranderingen om en dus ook met ontslag. Een outplacementtraject bij ReadytoGo start hier dan ook mee. Het is belangrijk om tijd en aandacht te geven aan het baan-verlies.

Manier van werken

Werkgever

Als werkgever heeft u gekozen voor een outplacementtraject voor uw medewerker, bijv. bij ReadytoGo Loopbaantraining & -coaching. Voor de start van het traject volgt allereerst een kennismakingsgesprek (of intake) met de medewerker. De gezamenlijke klik is belangrijk voor de uiteindelijke samenwerking, die toch een aantal maanden zal gaan duren.

Bij de juiste afstemming gaat vervolgens het traject beginnen.
(Werkgever - Zie hieronder bij de werknemer voor meer details over de werkwijze).

Elk traject afzonderlijk is maatwerk en precies afgestemd wat uw medewerker straks nodig heeft. Onze manier van werken is respectvol, transparant, open en ter zake kundig. Onze begeleiding is voor alle leeftijdscategorieën in te zetten.

Werknemer

Globaal heeft ons traject de volgende basiselementen:

  1. Het omgaan met ontslag - verlies of veranderingen
  2. Het persoonsprofiel - wie ben ik, wat zijn mijn kwaliteiten, loopbaanankers, -waarden en testen
  3. Het zoekprofiel – wat kan ik, wat heb ik in huis, wat wil ik, hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen
  4. De arbeidsmarkt:
  • Wat vraagt de arbeidsmarkt
  • Aandacht voor het CV, de sollicitatiebrief, netwerken, het sollicitatiegesprek, het blijven bewegen
  • Hoe ga ik op mijn-eigen-wijze de arbeidsmarkt in, aan, op … om die droombaan, die mooie organisatie of zelfs een misschien een eigen bedrijf te beginnen?

Naast de vaste elementen wordt gebruikt gemaakt van inspirerende werkvormen en creatief denksessies. Alles is gericht op wat jij nodig hebt om jouw doel te bereiken. Wij kijken samen naar de kansen en de mogelijkheden die er wel zijn.

  1. Door onze 23 jarige ervaring en activiteit op de arbeidsmarkt als bemiddelaar, adviseur en coach hebben wij een netwerk van bedrijven en wel in diverse branches en regio’s en kunnen je daarom behulpzaam zijn naast de juiste coaching met het zoeken en vinden van passende vacatures en organisaties.
  2. Naast onze coachkwaliteiten spreken wij de taal van het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen we op adequate wijze contacten voor je leggen en met je oefenen in de praktijk.

Vertrouwelijkheid

Soms kan het zijn dat de werkgever een rapportage wenst. Inhoudelijk wordt er niet gecommuniceerd richting werkgever, alleen over de voortgang van het traject.

Duur van het traject

De duur van een traject kan van 3 maanden tot 1 jaar zijn. Is het traject geëindigd, dan kun je bij ons nog steeds terecht voor vragen en advies.

Onze gesprekken duren 1,5 uur, soms loopt het iets uit tot maximaal 2 uur. Meestal hanteren we een frequentie van 2 weken voor de gesprekken. Dit doen we omdat je ook huiswerk mee krijgt en om tussentijds actief met jouw proces bezig te zijn en blijven.

Transitievergoeding

Van werk naar werk

Als je een transitievergoeding krijgt, kun je deze gebruiken voor werk naar werk of voor werk naar scholing.

De transitievergoeding is bedoeld om nieuw werk en daarmee een nieuwe inkomstenbron te verkrijgen. Via outplacement of scholing kunt je jouw kans op een nieuwe baan vergroten. Dit kan interessant voor je zijn als je nu de tijd neemt om eens te onderzoeken waar echt jouw kracht, kwaliteit, werkgeluk en ambitie en toekomst zit.

Lees meer over een transitievergoeding bij onderstaande link.
Transitievergoeding van werk naar werk

Bel 06-128 50 997 voor advies!
ook als u op zoek bent naar ons kantoor in Veenendaal

Nelly de Kinkelder